Σχολικό έτος 2016-2017

Δραστηριότητες μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος  "ΣΗΜΑ-ΑΕΠ"

 

 

 

 

aris12Αριστοτέλης

Ο Αριστοτέλης ( Στάγειρα 384 – Χαλκίδα 322 π.Χ. ) ήταν φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας.

Ο πατέρας του, Ασκληπιάδης Νικόμαχος, ήταν γιατρός στην αυλή του Βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα του 3ου. Μικρός ακόμα, διάβαζε ιατρικά βιβλία από τη βιβλιοθήκη του πατέρα του, αλλά, όπως έλεγε ο ίδιος, << Κανείς δεν γίνεται γιατρός αν διαβάζει μόνον βιβλία >>.

Ο Αριστοτέλης στην Ακαδημία του Πλάτωνα

Όταν έφτασε 17 ετών, ο Αριστοτέλης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 367 π.Χ. όπου φοίτησε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, χωρίς όμως να τον συναντήσει, αφού είχε ήδη αναχωρήσει για Σικελία. Έμεινε εκεί μέχρι το 347 π.Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Πλάτωνα και εγκαταστάθηκε στην Άσσο της Μικράς Ασίας.

Η Αρχή

Στο ταξίδι προς την πόλη αυτή ξεκίνησε η φιλολογική καριέρα του γράφοντας διάφορα έργα που έφτασαν σε εμάς. Κάποια από αυτά ήταν:

Κατηγορίαι, Περί ?ρμηνείας, Τοπικά, ?ναλυτικά πρότερα & ?στερα κ.ά.

Στην Άσσο ξεκινά η δεύτερη περίοδος της φιλοσοφικής δραστηριότητας του Αριστοτέλη: Εκεί ανακαλύπτει διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας και βασίστηκε πάνω σ ’ αυτά για να γράψει καινούρια έργα όπως για παράδειγμα:

Περ? τ? ζ?α ?στορίαι, Περ? ζ?ων μορίων, “ Μικρ? Φυσικά ” κ.ά.

Η διαμονή του στην Άσσο συνεχίζεται μέχρι την εγκατάστασή του στην Μακεδονία.

Ο Αριστοτέλης ως δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Εγκαταστημένος στην Μακεδονία, ( 343/2 π.Χ. ) ο Αριστοτέλης ανέλαβε, με πρόσκληση του Βασιλιά Φιλίππου, την αγωγή του δεκατριάχρονου τότε Μεγάλου Αλεξάνδρου, διαδόχου του θρόνου. Η εκπαίδευση γινόταν στη Μιέζα, μια μικρή κωμόπολη κοντά στην πόλη της Πέλλας. Ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε κατά κύριο λόγο τα ομηρικά έπη.

aris123Η Επιστροφή στην Αθήνα και η διδασκαλία του Αριστοτέλη στο Λύκειο

Ο Αριστοτέλης έμεινε στη Μακεδονία μέχρι το 335, αφού το κλήμα που επικρατούσε στην Αθήνα ευνοούσε την επάνοδό του εκεί. Συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του Θεόφραστο κάνει τη 2η επιστροφή του στην Αθήνα και συνέχισε τις έρευνές του και φυσικά, την διδασκαλία του, όχι όμως στην Ακαδημία, αλλά στο Λύκειο, το δημόσιο γυμναστήριο στον Λυκαβηττό, όπου δίδασκαν κυρίως ρήτορες και σοφιστές. Αργότερα πήγε στη σχολή Περίπατος που είχε ιδρύσει ο Θεόφραστος ειδικά για να προβάλλει τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη. Στην Αθήνα έμεινε για δώδεκα ολόκληρα χρόνια μέχρι την οριστική του εγκατάλειψη από την πόλη που ήταν γι’ αυτόν σαν δεύτερη πατρίδα και την διαμονή του στο μητρικό του.

Ο τελευταίος χρόνος και ο θάνατος

Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, ο Αριστοτέλης εγκαταστάθηκε στην Χαλκίδα στο σπίτι της μητέρας του, όπου και πέθανε την επόμενη χρονιά, το 322 π.Χ. σε ηλικία 62 χρόνων.

 

Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος Α1’ 1ο Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου