20 Μαρτίου 2019  --   Το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας

 

2019eratosthenis


O Ερατοσθένης
 
πριν από 2,5 χιλιετίες κατάφερε με μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό με απλότητα σκέψης και επινοητικότητα να προσδιορίσει την ακτίνα και το μήκος της περιφέρειας της Γης. Φανταστείτε ότι ακόμη και για να υπολογίσει την απόσταση δύο πόλεων μίσθωσε βηματιστές για τη μέτρησή της.

Το  λάθος στον υπολογισμό ήταν μόνο 2%, ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για εκείνη την εποχή.

Εμείς λοιπόν και φέτος ακολουθήσαμε τη σκέψη του και τα βήματά του για να μετρήσουμε την ακτίνα της γης. Βέβαια είχαμε σύμμαχο το...Google Earth το οποίο με ελάχιστες κινήσεις βρήκε το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του σχολείου μας,καθώς και την απόστασή μας από τον Ισημερινό.
Στις 20 Μαρτίου 2019 στις 12.34 ακριβώς που ο ήλιος θα μεσουρανούσε πάνω από την αυλή του σχολείου μας, οι 5 ομάδες των 7 μαθητών η κάθε μία, ήταν πανέτοιμες να μετρήσουν τη σκιά που θα δημιουργούσε το αντικείμενο που είχαν στήσει κατακόρυφα για να κάνουν μετά τους υπολογισμούς τους.
Η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολλές δεήσεις να μας χαρίσει έστω και ενός λεπτού παρουσία ο ήλιος επειδή τη συγκεκριμένη ημέρα είχε πολλή συννεφιά. Μας έκανε τη χάρη όμως και καταφέραμε να υπολογίσουμε και φέτος την ακτίνα του πλανήτη μας και την περίμετρό του. Ο μέσος όρος των μετρήσεων ήταν πολύ κοντά στην ενδεικτική τιμή και η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη!
Μπράβο στα παιδιά μας που δούλεψαν με όρεξη και συνέπεια